Balon lepinje

 Ovako mekane i fine lepinje ja jedem onako vruće bez ičega,

samo premazem puterom i meni dovoljno,vi naravno 

mozete po zelji ,kao slatke,slane..

Recept:

Prvo rastopite jednu kesicu suhog kvasca u mlakoj vodi

sa pola kasicice secera.

Od 500gr brasna odvojiti cetiri kasike brasna,u ostalo brasno 

dodati dvije kasicice soli i jednu secera.Zatim dodati 170ml vode

i kruzno mjesajuci kasikom dodadavati i istopljeni kvasac,Kada ste dobro

umutili smjes postepeno  dodavati preostale cetiri kasike brasna,formirati 

tjesto u lopticu i ostaviti pola sata.Nakon pola sata tijesto podijeliti na 

pet jednakih loptica,prekriti i ostaviti 10 min.Kada je tijesto odmorilo

razvaljati ga oklagijom debljine palacinka,i peci na zagrijanoj tavi 

bez ulja.Gotove lepinje premazati puterom.






Primjedbe