Hadzijski ćevap

Hadzijski ćevap je dobio ime po tome što se spremalo za hadzije koji odlaze na Hadz.

Zbog načina spremanja i pakovanja jelo je bilo pogodno za ponijeti.Ja za ovo jelo mogu 

reći samo da još nisam ukusnije probala.A jela sam i spremala na nekoliko stotina jela.

Tradicionalni recept ide od telećeg ili bravećeg mesa.Medjutim mozete i od pilećeg ili 

govedjeg.Ja sam danas ovaj hadzijski ćevap pravila od junetine.Kada je junetina u pitanju 

ona zahtjeva malo duzi ptoces termičke obrade.Ja uvijek biram meso od mišića.to je neki moj 

savjet,jer taj dio mesa je uvijek  ispadne mekan prilikom kuhanaj ili pecenja.

Potrebno:

600gr junećeg mesa

2 glavice crnog luka

2 veca cena bijelog luka

2 mrkve

2 crvene paprike,1 zelena

2 veca krompira

peršun

temeljac (ili u jedan litar vode stavite kocku za supu i prokuhajte)

začini(sol,biber,dimlj.paprika)

papir za pečenje,konac.

Prvo proprzite meso na malo ulja i putera,dodajte luk i nastavite dinstati.Potom začinite i dinstajte jos 

15 min.Zatim dodavajte po malo temeljca.Postupak dodavanja nastavite narednih sat vremena.U medjuvremenu prokuhajte krompir i mrkvu koju ste isjekli na vece kocke(ne skuhati do kraja).Papriku proprzite nekih pet min.Prokuhanu mrkvu i proprzene paprike dodajte u meso i dinstajte jos 15 min.U medjuvremenu zagrijte rernu.Papir za pečenje stavite u neku manju zdjelu kako bi vam sluzila kao kalup(vidite na slikama).Zamotajte i vezite.U pleh ili tepsiju dodajte 2 case mlake vode i redajte zamotani hadzijski ćevap.Pecite ga na 250 stepeni jos 30 min.





Primjedbe