Hadzijski ćevap je dobio ime po tome što se spremalo za hadzije koji odlaze na Hadz.
Zbog načina spremanja i pakovanja jelo je bilo pogodno za ponijeti.Ja za ovo jelo mogu
reći samo da još nisam ukusnije probala.A jela sam i spremala na nekoliko stotina jela.
Tradicionalni recept ide od telećeg ili bravećeg mesa.Medjutim mozete i od pilećeg ili
govedjeg.Ja sam danas ovaj hadzijski ćevap pravila od junetine.Kada je junetina u pitanju
ona zahtjeva malo duzi ptoces termičke obrade.Ja uvijek biram meso od mišića.to je neki moj
savjet,jer taj dio mesa je uvijek ispadne mekan prilikom kuhanaj ili pecenja.
Potrebno:
600gr junećeg mesa
2 glavice crnog luka
2 veca cena bijelog luka
2 mrkve
2 crvene paprike,1 zelena
2 veca krompira
peršun
temeljac (ili u jedan litar vode stavite kocku za supu i prokuhajte)
začini(sol,biber,dimlj.paprika)
papir za pečenje,konac.
Prvo proprzite meso na malo ulja i putera,dodajte luk i nastavite dinstati.Potom začinite i dinstajte jos
15 min.Zatim dodavajte po malo temeljca.Postupak dodavanja nastavite narednih sat vremena.U medjuvremenu prokuhajte krompir i mrkvu koju ste isjekli na vece kocke(ne skuhati do kraja).Papriku proprzite nekih pet min.Prokuhanu mrkvu i proprzene paprike dodajte u meso i dinstajte jos 15 min.U medjuvremenu zagrijte rernu.Papir za pečenje stavite u neku manju zdjelu kako bi vam sluzila kao kalup(vidite na slikama).Zamotajte i vezite.U pleh ili tepsiju dodajte 2 case mlake vode i redajte zamotani hadzijski ćevap.Pecite ga na 250 stepeni jos 30 min.
Primjedbe
Objavi komentar